Rågsiktskakor


Kom på att det skulle vara gott och trevligt med lite hembakad "kak" till julbordet. Så jag knådade ihop rågsiktskakor. Bara att frysa in och ta upp till jul. Ja, en sparar jag naturligtvis och äter till kvällsmat. =)

50 g jäst
50 g margarin
5 dl mjölk
1 msk salt
1 dl sirap
ca 15 dl rågsikt

Smula ner jästen i en bunke.

Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen blir fingervarm, 37 grader.

Häll den fingervarma degvätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig.

Tillsätt salt, sirap och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.

Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 50 min.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Ta i lite mer mjöl om det behövs.¨

Dela degen i 4 delar.  Kavla ut till kakor och lägg det två och två på plåtar med bakplåtspapper.

Nagga kakorna och låt dem jäsa övertäckta med bakduk, ca 30 min.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 225 grader, ca 15 min eller tills de fått fin färg.

Låt kakorna svalna på galler övertäckta med bakduk.

ÄT och njut!


Å så bakade jag dumlekakor!

Dessa kakor smakar väldigt gott! Och inte är de varken svåra eller tidskrävande att göra.

200 g smör (rumstemp)
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Blanda ihop alla ingredienserna.
 
Ställ gärna i kyl en stund på den kallnar lite, lättare att rulla bollar sen.

Rulla ihop till något större än köttbullar och lägg i folieformar.

Dela en dumlekola och tryck en halv sån i varje boll.

Grädda 175 grader ca 12 min, eller tills de fått färg.

Ta ut ur ugn, lägg en skiva noblesse och låt smälta innan de får kallna.

Sen är det bara att äta och njuta!


Frukostbullar

Förra fredagen hade jag ett gäng hantverkare här som renoverar i lillstugan. 2 rörmokare, 1 snickare och så Pererik förstås! =)

Jag brukar bjuda "mina" hantverkare på frukost och lunch, och idag var inget undantag. Jag kokade en havregrynsgröt, och fastän de åt massor så blev det rester.

Då kom jag på att jag skulle baka ett bröd utav grötresterna, och det gjorde jag!

Här kommer receptet:

Havregrynsgröt, 4 pers:
4 dl havregryn
8 dl kallt vatten
1 tsk salt

Deg:
50 g smör eller margarin
2 dl vatten
50 g jäst
2 tsk hel kummin (vilket jag uteslöt, gillar inte..)
2,5 liter vetemjöl

Pensling:
Ägg
blå vallmofrö (hade inte det hemma så jag hade inte på något)

Om du inte har grötrester så koka en gröt och låt svalna av.

Stöt kummin i en mortel (som sagt var, det skippade jag)

Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, ca 37 grader.

Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt till all jäst är upplöst.

Tillsätt havregrynsgröten, kummin, och 1,5 liter av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du behöver tillsätta mer mjöl, gör det med 1-2 dl åt gången tills degen får rätt konsistens.

Låt jäsa under duk i ca 40 min.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.

Dela degen i 4 lika stora delar. Dela sen varje del i 5-6 lika stora mindre delar. Rulla varje del till en rund boll och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.

Jäs under duk ca 20 min.

Vispa upp ägg och pensla bröden med det. Strö över vallmofrö.

Grädda mitt i ugnen ca 15-20 min vid 225 grader.


Bounty

Ännu lite godis nu inför jul! Det här är bountybollar. Riktigt gott förståss och lätt att göra!

5 dl cocos
3 dl florsocker
50 g smält marg/smör
4 msk grädde

Blanda ihop alla ingredienser, rulla små bollar. Låt stelna lite. Smält blockchoklad i vattenbad och doppa bollarna i. Låt stelna.
Sen är det bara att njuta av sötsakerna!!

Hemgjorda snickers!

Idag blev det lite godis! Jag gjorde snickers, segt sött och syndigt gott. Här kommer receptet!

1 burk jordnötssmör
4 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
18 dl rispuffar
350 g blockchoklad

1. Sjud jordnötsmör sirap, strösocker och vaniljsocker i en stor gryta.
2. Blanda ner rispuffarna i grytan. Häll upp i en långpanna klädd med plastfolie och platta ut.
3. Smält blockchokladen i ett vattenbad och häll den över puffarna i långpannana. Skär i bitar när den kallnat     
    något.

Snabbt bröd

Idag upptäckte jag att jag hade filmjölk som gick ut i datum. Då blev det ett bröd hastigt och lustigt. Första gången jag gör en sån limpa, men den blev bra!

Du behöver:
5 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl/jag hade inte grahamsmjöl hemma så jag tog fint rågmjöl istället!
1 tsk balpulver
1 tsk salt
1 tsk brödkryddor
1 tsk bikarbonat
0,5 dl ljus sirap
4 dl filmjölk

Såhär går du tillväga:
Blanda ihop alla ingredienserna, ta dock sirap och filmjölk sist.
Rör ihop snabbt, till en smidig "smet"

Klicka ner smeten i en smord brödform, ca 1,5 liter.
Ställ brödet längst ner i ugnen, i 175grader.
Gräddas ca en timme.

Låt brödet svalna inlindat i bakduk.

Havretekakor

Idag bakade jag tekakor. Receptet kommer från Ann Larsson.

1 hg jäst
2 dl socker
2 hg margarin
1 lit mjölk
 1/2 lit havregryn
1/2 tsk hjorthornssalt
Vetemjöl tills det blir en bra deg.

Arbeta ihop degen med maskin 5 min. Jäs under bakduk ca 30 min.
Baka ut till tekakor, nagga med gaffel.
Jäs kakorna ca 30-40 min.

Grädda i ugn,225 grader, ca 10 min.

"Mormors" pepparkakor

Här kommer ett recept på goda hemgjorda pepparkakor. Receptet fick jag av min mormor för många år sen. Saknar dig mormor......

2 hg smör (rumstempererat)
3 hg socker
1 dl mjölk
1 kkp ljus sirap
1 msk ingefära
1 msk bikarbonat
8 hg vetemjöl

Rör socker, sirap och smör smidig. Tillsätt resten, mjölet i omgångar.Låt vila i kyl under natten.

Osmorda plåtar, 200-225 grader, ca 8 min.

RSS 2.0