Frukostbullar
Förra fredagen hade jag ett gäng hantverkare här som renoverar i lillstugan. 2 rörmokare, 1 snickare och så Pererik förstås! =)
Jag brukar bjuda "mina" hantverkare på frukost och lunch, och idag var inget undantag. Jag kokade en havregrynsgröt, och fastän de åt massor så blev det rester.
Då kom jag på att jag skulle baka ett bröd utav grötresterna, och det gjorde jag!
Här kommer receptet:
Havregrynsgröt, 4 pers:
4 dl havregryn
8 dl kallt vatten
1 tsk salt
Deg:
50 g smör eller margarin
2 dl vatten
50 g jäst
2 tsk hel kummin (vilket jag uteslöt, gillar inte..)
2,5 liter vetemjöl
Pensling:
Ägg
blå vallmofrö (hade inte det hemma så jag hade inte på något)
Om du inte har grötrester så koka en gröt och låt svalna av.
Stöt kummin i en mortel (som sagt var, det skippade jag)
Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, ca 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt till all jäst är upplöst.
Tillsätt havregrynsgröten, kummin, och 1,5 liter av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du behöver tillsätta mer mjöl, gör det med 1-2 dl åt gången tills degen får rätt konsistens.
Låt jäsa under duk i ca 40 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.
Dela degen i 4 lika stora delar. Dela sen varje del i 5-6 lika stora mindre delar. Rulla varje del till en rund boll och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
Jäs under duk ca 20 min.
Vispa upp ägg och pensla bröden med det. Strö över vallmofrö.
Grädda mitt i ugnen ca 15-20 min vid 225 grader.