Rågsiktskakor


Kom på att det skulle vara gott och trevligt med lite hembakad "kak" till julbordet. Så jag knådade ihop rågsiktskakor. Bara att frysa in och ta upp till jul. Ja, en sparar jag naturligtvis och äter till kvällsmat. =)

50 g jäst
50 g margarin
5 dl mjölk
1 msk salt
1 dl sirap
ca 15 dl rågsikt

Smula ner jästen i en bunke.

Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen blir fingervarm, 37 grader.

Häll den fingervarma degvätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig.

Tillsätt salt, sirap och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.

Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 50 min.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Ta i lite mer mjöl om det behövs.¨

Dela degen i 4 delar.  Kavla ut till kakor och lägg det två och två på plåtar med bakplåtspapper.

Nagga kakorna och låt dem jäsa övertäckta med bakduk, ca 30 min.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 225 grader, ca 15 min eller tills de fått fin färg.

Låt kakorna svalna på galler övertäckta med bakduk.

ÄT och njut!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0