Saftig och hållbar sockerkaka
Vill bara tipsa om en jättegod sockerkaka!
250 g smör
4 dl socker
1 msk vaniljsocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten
1-2 dl cocosflingor
Rör socker, vaniljsocker och rumsvarmt smör poröst. Tillsätt 1 ägg i taget och vispa kraftigt mellan varje ägg. Blanda bakpulver i mjölet och blanda ner detta i smeten tillsammans med vattnet. Rör ner cocosflingor. Smörj en stor sockerkaksform, strö med lite cocos. Häll i smeten och grädda sockerkakan i 175 grader i 50-55 min.
Jag gjorde en variant med baileys i stället för vatten, den blev mumsig den med!

250 g smör
4 dl socker
1 msk vaniljsocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten
1-2 dl cocosflingor
Rör socker, vaniljsocker och rumsvarmt smör poröst. Tillsätt 1 ägg i taget och vispa kraftigt mellan varje ägg. Blanda bakpulver i mjölet och blanda ner detta i smeten tillsammans med vattnet. Rör ner cocosflingor. Smörj en stor sockerkaksform, strö med lite cocos. Häll i smeten och grädda sockerkakan i 175 grader i 50-55 min.
Jag gjorde en variant med baileys i stället för vatten, den blev mumsig den med!

Broccoliomelett
Idag när min dotter kom hem så gjorde vi en broccoliomelett. Den blev mycket god kan jag säga.
Vi använde:
2 stora kycklingfileer
400 g broccolibuketter(frysta el.färska)
3 dl grädde
3 dl mjölk
6 ägg
1,5 dl riven ost
färskost (mjölkfri) som vi smaksatte med vitlökssalt
Salt
Peppar
Smörj en gratängform, fyll botten med broccoli.Skär kycklingfileen i mindre bitar, och stek på den med lite grillkrydda och salt. Blanda grädde, mjölk, ägg, riven ost och färskost, vispa lätt. Häll blandningen i formen och gratinera i ugn ca 40 minuter 225 grader. Servera med en god sallad.
Lättlagat och gott!
Smördegsinbakad fläskfilé
Gjorde en god smördegsinbakad fläskfilé som jag, Ida och Pererik åt som nyårsmeny! Visserligen var det den 6 dec men jag jobbade på nyår så med fantasins hjälp så blev det nyår igen!
Kavla ut smördegsplattor, jag tog 3 st. Kavlade ut så det täckte plåten. Lägg på en sträng med riven ost. Stek 1 hackad lök, 1 pkt bacon i bitar, och kantareller. Blande det i 2 burkar creme fraiche, jag använde den med vitlökssmak denna gången. Lägg på hälften av blandningen på osten, sen brynt fläskfilé i skivor ovanpå röran. Sen lägger du resten av röran på filéskivorna och krydda lite med salt och peppar. Lägg sen på lite mer riven ost ovanpå och slut sen ihop smördegspaketet. Stek i ugn 200 grader i ca 15min eller tills den fått fin färg.
Vi åt klyftpotatis till och en grönsallad!

Kavla ut smördegsplattor, jag tog 3 st. Kavlade ut så det täckte plåten. Lägg på en sträng med riven ost. Stek 1 hackad lök, 1 pkt bacon i bitar, och kantareller. Blande det i 2 burkar creme fraiche, jag använde den med vitlökssmak denna gången. Lägg på hälften av blandningen på osten, sen brynt fläskfilé i skivor ovanpå röran. Sen lägger du resten av röran på filéskivorna och krydda lite med salt och peppar. Lägg sen på lite mer riven ost ovanpå och slut sen ihop smördegspaketet. Stek i ugn 200 grader i ca 15min eller tills den fått fin färg.
Vi åt klyftpotatis till och en grönsallad!

Uppgradering av "snabb" limpa
Häromdagen så gjorde jag min snabblimpa igen, men denna gången uppgraderade jag den med lite valnötter uppi! Samt att jag smorde formen och "bröade" den med flingsalt! Kan varmt rekommenderas, blev lite mer smak.
Hmmm, köpte ju en bakmaskin i somras.....använde den flitigt och det blir gott bröd. Men nu har jag inte använt den på ett tag, utan har bakat på "riktigt". Men den är fin att använda om det fattas bröd, och man har tidsbrist. Bara att slänga i ingredienserna, trycka på knappen och efter ca 3 tim har man ett bröd!
Ha det "gott" därute!
Hmmm, köpte ju en bakmaskin i somras.....använde den flitigt och det blir gott bröd. Men nu har jag inte använt den på ett tag, utan har bakat på "riktigt". Men den är fin att använda om det fattas bröd, och man har tidsbrist. Bara att slänga i ingredienserna, trycka på knappen och efter ca 3 tim har man ett bröd!
Ha det "gott" därute!
Stor limpa
Idag blev det ett nytt recept på bröd. Hoppas att det ska smaka gott oxå!
Här är receptet:
25 g jäst
5 dl vatten
5 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
1 msk salt
1 dl olivolja
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och lös sen jästen i det. Blanda grahamsmjöl, vetemjöl och salt. Tillsätt det med jästblandningen. Rör om, tillsätt olivoljan sist.
Blanda väl och låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
Knåda degen på mjölat bakbord, gör en limpa och lägg den på smord plåt eller bakplåtspapper.
Låt jäsa under duk ca 20 min.
Grädda i ugn,175 grader, i ca 40 min.
Låt svalna under bakduk på galler.
I receptet skulle det vara anis i, men det uteslöt jag!

Här är receptet:
25 g jäst
5 dl vatten
5 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
1 msk salt
1 dl olivolja
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och lös sen jästen i det. Blanda grahamsmjöl, vetemjöl och salt. Tillsätt det med jästblandningen. Rör om, tillsätt olivoljan sist.
Blanda väl och låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
Knåda degen på mjölat bakbord, gör en limpa och lägg den på smord plåt eller bakplåtspapper.
Låt jäsa under duk ca 20 min.
Grädda i ugn,175 grader, i ca 40 min.
Låt svalna under bakduk på galler.
I receptet skulle det vara anis i, men det uteslöt jag!
