Sockerkaka

Söndag.....tråkdag......
Idag är Ida borta och har en hudvårdsklass, och nu har Per-Erik åkt på jobbet....
Spöregnar ute....

Ja då bestämde jag mig för att baka en liten sockerkaka!

Här kommer receptet om ni vill prova.

2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl grädde, surnad grädde eller creme fraiche
1.5 msk vanilinsocker

Sätt ugnen på 160 grader. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver och vanilinsocker och rör ner. Blanda ner grädden.

Smörj och bröda en avlång form, 1 1/ 2 liter,jag tog en rund form istället, och häll ner smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter. Lägg eventuellt på en bakplåtspapper på kakan mot slutet om den börjar bli för brun.


Rabarberlemonad


Här kommer ett recept på rabarberlemonad, kanske passar fint nu i sommar! Kan varmt rekommendera detta, smakar utmärkt. Trodde den skulle vara sur, men det är den inte!

3 kg rabarber
3 citroner
50 g citronsyra
strösocker

Skölj rabarbern och skär den i centimeterlånga bitar utan att skala den. Lägg den i en stor bunke. Skölj citronerna och skär dem i tunna skivor. Blanda rabarber, citroner och citronsyra i bunken och slå på kallt vatten så det täcker alltsammans.
Låt stå kallt 2-3 dygn. Sila och blanda i 700 g socker per avrunnen liter saft. Rör tills sockret löst sig.
Blanda ev. i lite atamon eller annat konserveringsmedel för saft.

Vid servering späd 1+3.



Rågsiktslimpor

Å nu var det länge sen jag skrev nåt i min lilla blogg, men här kommer ett litet inlägg!
Igår så fick jag för mig att göra ett par limpor, sagt och gjort, jag letade upp ett recept på rågsiktslimpor.
De blev jättegoda, både jag och Ida njöt av en nybakad skiva, ljummen med lite smör på....mmmmmmums!

Receptet kommer här!

5 dl vatten
0,5 kl olja eller 50 g margarin/smör (Jag använde matolja)
50 g jäst
0,5 dl sirap (Jag tog mörk brödsirap)
1 msk salt
7 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl

Solroskärnor och flingsalt till garnering.

Häll oljan och vatten i en kastrull och värm till 37 grader. Finfördela jästen i en degskål och häll degvätskan över och rör om tills jästen löst sig.Tillsätt sirap, salt, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen väl. När degen släpper ifrån kanterna är den klar för jäsning.Låt jäsa i 40 minuter under bakduk i bunken. Knåda sedan degen smidig på ett mjölat bakbord och dela den i två delar och forma till limpor. Jag använde 2 avlånga sockerkaksformar och la limporna i. Låt sen jäsa ytterligare 30 min under bakduk. Strö över lite solroskärnor och flingsalt till dekoration om ni vill, eller lägg i botten på formarna. Grädda sedan limporna i 200 grader i 20-25 min i varmluftsugn. Låt limporna svalna på galler övertäckta med bakduk.

RSS 2.0