Mjölkchokladmousse med whiskey
Till efterätt åt vi en mousse som var mycket god, och naturligtvis kaloririk! ;)
8 pers.
200 g mjölkchoklad
5 dl grädde
30 g whiskey
1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Koka upp grädden och slå den över chokladen.
3. Mixa med stavmixer så att inga chokladbitar finns kvar.
4. Rör till sist i whiskeyn.
5. Ställ bunken i kallt vattenbad och rör då och då så att smeten kallnar fort.
6. Plasta bunken och ställ den i kylen under natten.
7. Innan servering så är det bara att vispa smeten precis som man vispar grädde, var bara försiktig så att du inte
vispar för kraftigt, då kan moussen skära sig och går inte att rädda.
8. Servera gärna moussen med friska bär eller frukter, en bärsorbet passar också utmärkt.

8 pers.
200 g mjölkchoklad
5 dl grädde
30 g whiskey
1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Koka upp grädden och slå den över chokladen.
3. Mixa med stavmixer så att inga chokladbitar finns kvar.
4. Rör till sist i whiskeyn.
5. Ställ bunken i kallt vattenbad och rör då och då så att smeten kallnar fort.
6. Plasta bunken och ställ den i kylen under natten.
7. Innan servering så är det bara att vispa smeten precis som man vispar grädde, var bara försiktig så att du inte
vispar för kraftigt, då kan moussen skära sig och går inte att rädda.
8. Servera gärna moussen med friska bär eller frukter, en bärsorbet passar också utmärkt.

Grekisk pytt
Åt som varmrätt på Kristihimmelfärds dag grekisk pytt som jag reviderat lite. Egentligen gör man allt i en långpanna, men vi grillade den marinerade fläskfilen hel istället.Mums! Och man ska INTE snåla på såsen!
4 pers.
1 fläskfile
1 pkt klyftpotatis, eller gör själv!
2 rödlökar
3 paprikor, en i varje färg
cocktailtomater
1 pkt fetaost
Marinad:
3-4 pressade vitlöksklyftor
1,5 dl matolja
1,5 tsk sambal olek
2 msk kinesisk soja
1/2 msk ingefära
salt, vitpeppar
Kall sås:
2 små burkar creme fraiche
4 msk majonäs
2 vitlöksklyftor
2 tsk italiensk salladskrydda
lime eller citronsaft
Gör så här:
Strimla fläskfilen och lägg den i marinaden ett dygn. Lägg på följande ingredienser i nämnd ordning:
1. Klyftpotatisen
2. Fördela den marinerade fläskfilen över potatisen
3 .Dela rödlöken i ringar och bred över.
4. Strimla paprikan och bred över
5. Dela cocktailtomater i halvor och lägg på
6. Fetaost i tärningar
Sätt ugnen på 200 grader, tillred i 40 min i mitten av ugnen. Ha på tomaterna och fetaosten de sista 15 min. OBS! Rör EJ nån gång. Ska serveras från långpannan. Servera med den kalla såsen, painriche och ev en sallad.

4 pers.
1 fläskfile
1 pkt klyftpotatis, eller gör själv!
2 rödlökar
3 paprikor, en i varje färg
cocktailtomater
1 pkt fetaost
Marinad:
3-4 pressade vitlöksklyftor
1,5 dl matolja
1,5 tsk sambal olek
2 msk kinesisk soja
1/2 msk ingefära
salt, vitpeppar
Kall sås:
2 små burkar creme fraiche
4 msk majonäs
2 vitlöksklyftor
2 tsk italiensk salladskrydda
lime eller citronsaft
Gör så här:
Strimla fläskfilen och lägg den i marinaden ett dygn. Lägg på följande ingredienser i nämnd ordning:
1. Klyftpotatisen
2. Fördela den marinerade fläskfilen över potatisen
3 .Dela rödlöken i ringar och bred över.
4. Strimla paprikan och bred över
5. Dela cocktailtomater i halvor och lägg på
6. Fetaost i tärningar
Sätt ugnen på 200 grader, tillred i 40 min i mitten av ugnen. Ha på tomaterna och fetaosten de sista 15 min. OBS! Rör EJ nån gång. Ska serveras från långpannan. Servera med den kalla såsen, painriche och ev en sallad.

Ostkrokstorn
Här kommer ett recept på en förrät som jag tycker mycket om. Vi hade gäster på Kristihimmelfärdsdag och åt trerätters. Mycket trevlig dag/kväll/natt/morgon!
6 personer
12 st vitt formbröd
2 dl creme fraice
2 msk majonäs
3 msk orökt kaviar
1 rödlök, finhackad
1 bit purjolök, ca 5-6 cm, finhackad
3 msk dill, finhackad
svart stenbitsrom
1 citron
ca 30 st skalade räkor
75 g ostbågar
Till 1 st: Tryck ut 4 st rundlar med ett glas.
Vispa creme fraiche så den tjocknar, tillsätt majonnäs, kaviar, dill, rödlök och purjolök.
Rör om. "Smöra" på smeten mellan de runda bröden, lägg samman och smeta även på utsidan.
Det ska bli ett "torn" Låt sedan stå kallt i ca 15 min. Under tiden krossar man ostkrokarna. Rulla sedan
tornet i det finkrossade ostkrokarna.Garnera med räkor, stenbitsrom,citronskiva och dillkvist.

6 personer
12 st vitt formbröd
2 dl creme fraice
2 msk majonäs
3 msk orökt kaviar
1 rödlök, finhackad
1 bit purjolök, ca 5-6 cm, finhackad
3 msk dill, finhackad
svart stenbitsrom
1 citron
ca 30 st skalade räkor
75 g ostbågar
Till 1 st: Tryck ut 4 st rundlar med ett glas.
Vispa creme fraiche så den tjocknar, tillsätt majonnäs, kaviar, dill, rödlök och purjolök.
Rör om. "Smöra" på smeten mellan de runda bröden, lägg samman och smeta även på utsidan.
Det ska bli ett "torn" Låt sedan stå kallt i ca 15 min. Under tiden krossar man ostkrokarna. Rulla sedan
tornet i det finkrossade ostkrokarna.Garnera med räkor, stenbitsrom,citronskiva och dillkvist.
