Goda bullar
Hann även med att baka lite bullar idag!
50g jäst
150 g milda eller smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 15 dl vetermjöl
Fyllning:
smör
marsanpulver
vaniljsocker
strösocker
1 ägg till pensling
pärlsocker
Ugn: 250 grader
Smula jästen i en bunke. Smält margarin i en kastrull, tillsätt mjölken, värm till 37 grader.
Häll mjölkblandningen över jästen tills den löst sig.
Tillsätt socker, salt och ägg. Rör om väl.
Till sist ner med mjölet.
Arbeta degen smidig. Jäs 40 min.
Gör bullarna, låt jäsa 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt ugn, 8-10 min!!
Saffranslängd med vit choklad
200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran (2 pkt)
1 tsk salt
2 dl socker
13 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör
200 g vit choklad (hackad)
1 ägg och pärlsocker till garnering
Smält smör, häll i mjölk. Värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölk och smörblandningen. Blanda ner saffran, socker och salt. Rör ner mjölet, lite i taget, till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 30 min. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, 30x40 cm.
Bre ut hälften av smöret ovanpå och strö över hälften av den hackade chokladen. Vik samman degen 2 ggr till en längd. Gör likadant med andra halvan av degen.
Låt längderna jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda 175 grader, mitt i ugnen, ca 25-30 min.
I stället för choklad och smör som fyllning kan man blanda smör och mandelmassa!

Köttkorv!
Här kommer ett mycket gott recept på köttkorv!
3 kg nötfärs
3kg köttfärs
4 malda lökar
Blanda ihop!
Tillsätt 4 liter mjölk
5 hg potatismjöl
2 msk vitpeppar
8 msk salt
4 msk socker
Smakprova genom att steka en klick av smeten.
10 m kroktarm blötläggs och silas igenom med vatten. Knyt ej ändarna så spricker inte korven när du tillagar den.
Koktid: 20 min