Saffranslängd med vit choklad
Gjorde goda saffranslängder häromdagen som rekommenderas!
200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran (2 pkt)
1 tsk salt
2 dl socker
13 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör
200 g vit choklad (hackad)
1 ägg och pärlsocker till garnering
Smält smör, häll i mjölk. Värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölk och smörblandningen. Blanda ner saffran, socker och salt. Rör ner mjölet, lite i taget, till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 30 min. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, 30x40 cm.
Bre ut hälften av smöret ovanpå och strö över hälften av den hackade chokladen. Vik samman degen 2 ggr till en längd. Gör likadant med andra halvan av degen.
Låt längderna jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda 175 grader, mitt i ugnen, ca 25-30 min.
I stället för choklad och smör som fyllning kan man blanda smör och mandelmassa!

200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran (2 pkt)
1 tsk salt
2 dl socker
13 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör
200 g vit choklad (hackad)
1 ägg och pärlsocker till garnering
Smält smör, häll i mjölk. Värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölk och smörblandningen. Blanda ner saffran, socker och salt. Rör ner mjölet, lite i taget, till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 30 min. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, 30x40 cm.
Bre ut hälften av smöret ovanpå och strö över hälften av den hackade chokladen. Vik samman degen 2 ggr till en längd. Gör likadant med andra halvan av degen.
Låt längderna jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda 175 grader, mitt i ugnen, ca 25-30 min.
I stället för choklad och smör som fyllning kan man blanda smör och mandelmassa!

Kommentarer
Trackback