Sockerkaka med chokad och vaniljglasyr
Dags att bjuda mina kära kollegor på lite kaffebröd!
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 dl filmjölk
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
2 tsk bakpulver
75 g smält smör
4 dl vetemjöl
50 g mörk krossad choklad
GLASYR
50 g smör
1 msk vaniljsocker
2-3 dl florsocker
ev 1-2 tsk vatten
riven kokos
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa socker och ägg poröst.Tillsätt filmjölk, vaniljsocker, salt, bakpulver, smör och mjöl. Blanda ihop allt till en jämn smet, men inte för länge för då blir glutentrådarna starka och kakan seg. Rör försiktigt ner chokladbitarna när smeten är färdigvispad.
Häll smeten i en smörad och bröad(eller kokos) sockerkaksform ca 1 1/2 liter. Grädda kakan mitt i ugnen i 35-40 minuter.
Gör glasyren, blanda ihop smör, vaniljsocker, florsocker och ev. vatten till en tjock massa som går att ringla över kakan.
Ringla glasyren över sockekakan och strö över kokos!

Morotslimpa med solrosfrön
Tisdagsmys den 17 sept 2013!
Här kommer ett recept på en limpa som jag tycker var god. Fick tag på receptet i tidningen Hembakat.
1 limpa
25 g jäst
3,5 dl mjölk, ljummen
1/2 dl rapsolja( jag använde dock olivolja)
1 1/2 tsk salt
1 msk solrosfrön
1 morot, riven
2 dl vetemjöl
7-9 dl rågsikt
gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i mjölken.
2 Tillsätt olja, salt, solrosfrön, riven morot, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. (jag använde köksmaskin)
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till en limpa och lägg den i en smörad brödform, ca 2 liter. Skär ca 1 cm djupa, sneda snitt med en vass kniv i brödyuan. Strö över lite vetemjöl och låt brödet jäsa under bakduk i 45-60 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Sätt in limpan längst net i ugnene och sänk värmen till 225 grader. Grädda brödet i 20-25 min.
