Morotslimpa med solrosfrön
Tisdagsmys den 17 sept 2013!
Här kommer ett recept på en limpa som jag tycker var god. Fick tag på receptet i tidningen Hembakat.
1 limpa
25 g jäst
3,5 dl mjölk, ljummen
1/2 dl rapsolja( jag använde dock olivolja)
1 1/2 tsk salt
1 msk solrosfrön
1 morot, riven
2 dl vetemjöl
7-9 dl rågsikt
gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i mjölken.
2 Tillsätt olja, salt, solrosfrön, riven morot, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. (jag använde köksmaskin)
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till en limpa och lägg den i en smörad brödform, ca 2 liter. Skär ca 1 cm djupa, sneda snitt med en vass kniv i brödyuan. Strö över lite vetemjöl och låt brödet jäsa under bakduk i 45-60 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Sätt in limpan längst net i ugnene och sänk värmen till 225 grader. Grädda brödet i 20-25 min.

Kommentarer
Trackback