Choklad muffins


Idag blev det lite muffins! Gott att ha nåt till kaffet, kommer ju älgjaktsgäster nu! 

4 dl vetemjöl
1 1/2 dl råsocker
4 tsk bakpulver 
1 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
100 g mörk grovhackad choklad
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl flytande margarin

Sätt ugnen på 175 grader. 
Blanda samman alla torra ingredienser och rör om väl. Tillsätt chokladhacket. 
Vispa ägg, mjölk och matfett ca 1 min. Rör ner äggvispet i mjölblandningen. Rör till en jämn smet  
Fördela i formar,12st, grädda ca 20-25 min mitt i ugnen. 

Sockerkaka med chokad och vaniljglasyr

 
Dags att bjuda mina kära kollegor på lite kaffebröd! 
 
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 dl filmjölk
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
2 tsk bakpulver
75 g smält smör
4 dl vetemjöl
50 g mörk krossad choklad
 
GLASYR
50 g smör
1 msk vaniljsocker
2-3 dl florsocker
ev 1-2 tsk vatten
riven kokos
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa socker och ägg poröst.Tillsätt filmjölk, vaniljsocker, salt, bakpulver, smör och mjöl. Blanda ihop allt till en jämn smet, men inte för länge för då blir glutentrådarna starka och kakan seg. Rör försiktigt ner chokladbitarna när smeten är färdigvispad.
Häll smeten i en smörad och bröad(eller kokos) sockerkaksform ca 1 1/2 liter. Grädda kakan mitt i ugnen i 35-40 minuter.
Gör glasyren, blanda ihop smör, vaniljsocker, florsocker och ev. vatten till en tjock massa som går att ringla över kakan. 
Ringla glasyren över sockekakan och strö över kokos!
 

Morotslimpa med solrosfrön

Tisdagsmys den 17 sept 2013!
 
Här kommer ett recept på en limpa som jag tycker var god. Fick tag på receptet i tidningen Hembakat. 
 
1 limpa
 
25 g jäst
3,5 dl mjölk, ljummen
1/2 dl rapsolja( jag använde dock olivolja)
1 1/2 tsk salt
1 msk solrosfrön
1 morot, riven
2 dl vetemjöl
7-9 dl rågsikt
 
gör så här:
 

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i mjölken.
2 Tillsätt olja, salt, solrosfrön, riven morot, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg        och  knåda den i några minuter. (jag använde köksmaskin)
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till en limpa och lägg den i en smörad brödform, ca     2 liter. Skär ca 1 cm djupa, sneda snitt med en vass kniv i brödyuan. Strö över lite vetemjöl och låt brödet           jäsa under bakduk i 45-60 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Sätt in limpan längst net i ugnene och sänk värmen till 225 grader. Grädda brödet i 20-25 min.
 
 

Hallonbomb

Detta nyår blev det en god efterrätt som vi gjorde. Vi var på Backen och firade med Malin, Fredrik och Axel. Efterätten förberedde vi dagen innan nyårsafton, för den skulle stå i frysen. 
Men här kommer receptet!
 
För 6 personer:
ca 3/4 liter hallonsorbet
1/2 ask mascarpone (125 g)
50 g smör
50 g mörk choklad
9 digestivekex
1 dl vispgrädde
3 ms tsk vaniljlikör (Liquer 43)
2 msk honung
2 tsk färskpressad citronjuice
 
HALLONSÅS:
250 g hallon (frysta, tinade)
2 msk socker
hallon till garnering
 
GÖR SÅ HÄR:
1. Dagen före. Smält smöret i en kastrull. Grovhacka chokladen, Mixa hastigt kexen tillsammans med chokladen till grova smulor i en matberedare. Blanda i smöret.
2.Vispa grädden fluffig i en bunke. Blanda ner mascarpone, likör, honung och citronjuice.Rör till en slät konsistens.
3. Fyll 6 kaffekoppar/portionsformar (ca 1,5 dl) till 3/4 med sorbet. Se till  att trycka ner sorbeten så att det inte blir några mellanrum.
4. Spritsa i, eller gör en liten urgröpning i mitten o klicka i  gräddblandningen.
5. Fördela kex och chokladsmulorna i ett jämnt lager på sorbeten så att du får som ett lock, Ställ i frysen.
6. Hallonsåsen: Mixa hallonen i en matberedare eller med en stavmixer. Passera genom finmaskig sil. Blanda med sockret. Ställ kallt.
7. Nyårsafton, 10 min före servering: Ta fram desserterna och låt stå 5 min.Doppa formarna hastigt i hett vatten. Stjälp upp "bomberna" på tallrikar. Dela dem på mitten. Servera med hallon och hallonsås. 
 
Vi delade aldrig på bomberna, men tror att det är bättre. För då tinar gräddblandningen i mitten bättre och då kommer smakerna fram mycket bättre!
 
Lycka till!

Biscotti med choklad

Idag hade jag bestämt mig för att baka biscotti med saffran. Sagt och gjort jag åkte till Ica för att inhandla lite olika saker, bl a saffran. Döm om min förvåning? när jag kommer hem UTAN saffran. Men jag hade choklad och det kunde man också göra biscotti med. Slängde ihop smeten, rullade längder, stekte, skar och torkade. De blev riktigt  goda. MEN jag ska försöka få till med saffransmak på en annan dag! =)

Julbak

Häromdagen bakades det här hemma. Lussebullar och pepparkakor, både vanliga och mjölkfria. Gjorde lussebullar med kesella och kan säga att det gör jag ALDRIG mer. De blev verkligen inte goda. Som tur är blev de mjölkfria bra.


Pepparkakor och lussebullar

Snart första advent!


Rårörd rödvinbärssaft

Här kommer ett enkelt recept på rödvinbärssaft.

4 liter röda vinbär
3 liter kokt och avsvalnat vatten
6 citroner

Mosa bären och skär citronerna i skivor. Häll över vattnet.
Låt stå ett dygn.

Rör i 4 kg socker och 2 tsk natriumbensoat.

Häll upp på flaskor.

Den här skall spädas innan man dricker den.

Ta gärna mogna bär annars kan det bli tjockt!

Hoppas det smakar!

Knäckig rabarberpaj!

Här kommer ett recept på en god rabarberpaj som vi gjorde till midsommar.
 
500 g rabarber
2 dl havregryn
2 dl socker
1.8 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
125 g smör
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
smör till formen
vaniljglass till servering
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap. Blanda ner de torra ingredienserna.
4. Ansa och skör rabarbern i ca 4 cm stora bitar. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Bred på smeten.
5. Grädda mitt i ugnen 40-50 min, tills den fått fin färg. Servera gärna ljummen med vaniljglass.
 
Smakar mums!!  =)
 

Bananpaj med schweizernöt.

Idag vaknade jag med migrän, aldrig roligt. Men efter en tablett och lite mer sömn så kom jag upp!
 
For till Kyrkheden för att handla lite till efterrätten vi ska ha ikväll. Vi ska ju iväg på packmopedsturnen i Uddeholmsladan, Före det ska vi trotsa regntunga skyar och grilla lite är det meningen, och då tänkte jag att det skulle smaka gott med nåt sött. 
 
Sökte efter recept på nätet och där fann jag detta. Bananpaj med schweizernöt! Lät gott så jag bakade ett par sådana, nu väntar jag ju med spänning på att provsmaka och då får jag väl kommentera detta inlägg och tala om hur det smakade!
 
Här kommer receptet:
 
3 dl mjöl
2 dl socker
1 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
1 ägg
150 g smör
 
2-3 bananer
1 schweizenötkaka
 
Blanda ihop mjöl, socker, bakpulver och vaniljsockret med smält smör och ägget. Tryck ut i pajform. Skiva bananerna och lägg i pajformen, grovhacka chokladen och strö över bananerna.
 
Stek i 175 g ca 35-40 min,, servera med glass eller grädde!
 
Ps, Per-Erik kom in när jag höll på att skriva detta inlägg å vi bestämde oss för att provsmaka och det var gott!!

Bananpaj med schweizernöt.

 

Bananpaj med marängtäcke

Här kommer ett recept på bananpaj. Servera gärna med vaniljglass!
Ingredienser:
Pajdeg:
175 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 bananer
Maräng:
3 äggvitor
1 dl socker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, blanda i dom torra ingredienserna.Tryck ut degen i en pajform. Mosa bananerna och lägg i pajskalet. Vispa äggvitorna och socker till hårt skum och bred över bananerna.
Grädda i 175 grader i 23-30 minuter.
Servera med glass till.

Gratinerad avocado med vitlökssmör, knaperstekt bacon och räkor.

Här kommer ett recept på en god förrätt!

Till 4 personer behövs:
2 mogna avokado
125 g bacon
40 g smör
4 vitlöksklyftor
40 skalade räkor

Blanda samman rumstempererat smör med vitlöksklyftorna.

Klipp eller skär bacon i strimlor och knaperstek.
Dela varje avokado i två delar och ta ur kärnorna.
Fyll hålen med bacon, spara lite att sprinkla över vid servering.

Bred vitlökssmör över baconet.
Ställ in i ugnen, 250 grader ca 5-7 minuter.

Servera genast, garnera med räkor och bacon.




Mjölkchokladmousse med whiskey

Till efterätt åt vi en mousse som var mycket god, och naturligtvis kaloririk! ;)

8 pers.

200 g mjölkchoklad
5 dl grädde
30 g whiskey

1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Koka upp grädden och slå den över chokladen.
3. Mixa med stavmixer så att inga chokladbitar finns kvar.
4. Rör till sist i whiskeyn.
5. Ställ bunken i kallt vattenbad och rör då och då så att smeten kallnar fort.
6. Plasta bunken och ställ den i kylen under natten.
7. Innan servering så är det bara att vispa smeten precis som man vispar grädde, var bara försiktig så att du inte
   vispar för kraftigt, då kan moussen skära sig och går inte att rädda.
8. Servera gärna moussen med friska bär eller frukter, en bärsorbet passar också utmärkt.

Grekisk pytt

Åt som varmrätt på Kristihimmelfärds dag grekisk pytt som jag reviderat lite. Egentligen gör man allt i en långpanna, men vi grillade den marinerade fläskfilen hel istället.Mums! Och man ska INTE snåla på såsen!

4 pers.

1 fläskfile
1 pkt klyftpotatis, eller gör själv!
2 rödlökar
3 paprikor, en i varje färg
cocktailtomater
1 pkt fetaost

Marinad:
3-4 pressade vitlöksklyftor
1,5 dl matolja
1,5 tsk sambal olek
2 msk kinesisk soja
1/2 msk ingefära
salt, vitpeppar

Kall sås:
2 små burkar creme fraiche
4 msk majonäs
2 vitlöksklyftor
2 tsk italiensk salladskrydda
lime eller citronsaft

Gör så här:
Strimla fläskfilen och lägg den i marinaden ett dygn. Lägg på följande ingredienser i nämnd ordning:
1. Klyftpotatisen
2. Fördela den marinerade fläskfilen över potatisen
3 .Dela rödlöken i ringar och bred över.
4. Strimla paprikan och bred över
5. Dela cocktailtomater i halvor och lägg på
6. Fetaost i tärningar

Sätt ugnen på 200 grader, tillred i 40 min i mitten av ugnen. Ha på tomaterna och fetaosten de sista 15 min. OBS! Rör EJ nån gång. Ska serveras från långpannan. Servera med den kalla såsen, painriche och ev en sallad.


Om

Min profilbild

RSS 2.0