Hallonbomb

Detta nyår blev det en god efterrätt som vi gjorde. Vi var på Backen och firade med Malin, Fredrik och Axel. Efterätten förberedde vi dagen innan nyårsafton, för den skulle stå i frysen. 
Men här kommer receptet!
 
För 6 personer:
ca 3/4 liter hallonsorbet
1/2 ask mascarpone (125 g)
50 g smör
50 g mörk choklad
9 digestivekex
1 dl vispgrädde
3 ms tsk vaniljlikör (Liquer 43)
2 msk honung
2 tsk färskpressad citronjuice
 
HALLONSÅS:
250 g hallon (frysta, tinade)
2 msk socker
hallon till garnering
 
GÖR SÅ HÄR:
1. Dagen före. Smält smöret i en kastrull. Grovhacka chokladen, Mixa hastigt kexen tillsammans med chokladen till grova smulor i en matberedare. Blanda i smöret.
2.Vispa grädden fluffig i en bunke. Blanda ner mascarpone, likör, honung och citronjuice.Rör till en slät konsistens.
3. Fyll 6 kaffekoppar/portionsformar (ca 1,5 dl) till 3/4 med sorbet. Se till  att trycka ner sorbeten så att det inte blir några mellanrum.
4. Spritsa i, eller gör en liten urgröpning i mitten o klicka i  gräddblandningen.
5. Fördela kex och chokladsmulorna i ett jämnt lager på sorbeten så att du får som ett lock, Ställ i frysen.
6. Hallonsåsen: Mixa hallonen i en matberedare eller med en stavmixer. Passera genom finmaskig sil. Blanda med sockret. Ställ kallt.
7. Nyårsafton, 10 min före servering: Ta fram desserterna och låt stå 5 min.Doppa formarna hastigt i hett vatten. Stjälp upp "bomberna" på tallrikar. Dela dem på mitten. Servera med hallon och hallonsås. 
 
Vi delade aldrig på bomberna, men tror att det är bättre. För då tinar gräddblandningen i mitten bättre och då kommer smakerna fram mycket bättre!
 
Lycka till!

RSS 2.0